Meni Zapri

Obisk dobrih praks na področju ravnanja z odpadki

➞ Za predstavnike nevladnih organizacij, občin in komunalnih podjetij.

***

V želji, da bi v našo Primorsko-notranjsko regijo prinesli večjo ozaveščenost pri ravnanju z odpadki in s tem boljšo skrb za okolje, smo v Boreu za predstavnike nevladnih organizacij, občin in komunalnih podjetij pripravili obisk dobrih praks, ki bo potekal 27. 2. 2023 na Vrhniki in v Krškem. Prijave zbiramo do 22. 2. 2023.

Prijava na dogodek je obvezna!
PRIJAVA

Kdaj: ponedeljek, 27. 2. 2023, oB 8.00
Kje: Vrhnika in Krško

Za uspešno približevanje Zero waste oziroma družbi brez odpadkov se izjemnega pomena povezovanje. Povezovanje med Občinami, družbami, ki upravljajo z odpadki, nevladnimi organizacijami in nenazadnje tudi z občani. Zato bomo za povezovanje poskrbeli že z našim obiskom, saj k udeležbi vabimo predstavnike Občin, Publikusa (in morebitnih drugih družb, ki se ukvarjajo z odpadki) in seveda nevladnih organizacij, ki na tem področju delujejo ali jih tema zanima.

Občina Vrhnika se je mednarodni mreži Zero Waste pridružila leta 2014 kot prva v Sloveniji. Cilj strategije Zero Waste je oblikovanje in upravljanje izdelkov in procesov tako, da se zmanjšata prostornina in toksičnost odpadkov ter ohranja in predela vse materiale, ki se jih ne sežiga ali odlaga.

Komunalno podjetje Vrhnika, ki ga bomo obiskali, se z ločevanjem odpadkov in približevanju družbi brez odpadkov posveča že od leta 1994. Poleg skrbnega ločevanja odpadkov in ponovne uporabe poudarjajo, da je velikega pomena ozaveščanje ljudi, zato že od leta 2006 enkrat letno izdajajo glasilo Ogrizek, s katerim občane ozaveščajo in obveščajo o ravnanju z odpadki. Za dosego tako skrbnega ravnanja z odpadki, da v občini Vrhnika pridelajo zgolj 80kg mešanih odpadkov letno na prebivalca, je nujno potrebno tesno sodelovanje Občine, komunalnega podjetja, nevladnih organizacij in posameznikov, zato želimo na ta obisk povabiti predstavnike z vseh področji.

Obiskali bomo tudi Zavod Knof iz Krškega, ki je socialno podjetje, katerega glavno vodilo je trajnost – predvsem v smislu trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva. V dobrem desetletju delovanja se je Knof razvil v poslovno organizacijo, obogateno z znanjem in izkušnjami na področju okoljskih, socialnih in ekonomskih potreb z vidika trajnostnega razvoja. V odziv na potrebe ožje in širše okolice po odgovornejšem načinu življenja tako posameznika kot podjetij je trenutno v fazi vzpostavitve prvega krožnega laboratorija v Sloveniji. Med drugim ponujajo storitve z različni področji ponovne uporabe, kot so:

  • Butik ponovne uporabe
  • Salon rabljenega pohištva
  • Prodajalna z izdelki brez plastične embalaže
  • Lokalna bolha
  • Predelava odpadne plastike v nove izdelke …

Seveda ne bomo pozabili tudi na osnovne potrebe udeležencev, zato vas bomo peljali tudi na kosilo.

Vabljeni, da se nam na ogledu dobrih praks pridružite.
Zaradi organizacije so prijave obvezne do 22. 2. Udeležba je za prijavljene brezplačna.

***
Aktivnost sofinancira Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za NVO.

Datum

Feb 27 2023
Expired!

Ura

Ves dan

Več informacij

Prijava

Oznake

primorsko-notranjska

Organizator

BOREO, regijsko stičišče nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije
Spletna stran
https://www.boreo.si/
Prijava

Dodaj odgovor